Nasze urządzenie daje możliwość uzyskać profil ciała badanej osoby prezentując między innymi:
- procent tkanki tłuszczowej w masie ciała [%]
- masę tkanki tłuszczowej [kg]
- beztłuszczową masę ciała [kg]
- zawartość wody w organizmie [%]
Dodatkowo istnieje możliwość przeprowadzenia analizy segmentowej, która wskazuje rozmieszczenie tkanki tłuszczowej i mięśniowej w kończynach górnych, dolnych, a także w tułowiu. Analizator wylicza również wskaźnik BMI (stosunek wysokości do masy ciała) oraz wskaźnik BMR (związany z podstawową przemianą materii). Urządzenie posiada funkcję „sportowiec”, która oblicza wartości dla osób ćwiczących minimum 10 godzin tygodniowo.
Każdy pomiar jest zapisywany w systemie, co pozwala porównać efekty ćwiczeń fizycznych lub rezultaty zastosowanej diety.
Taka analiza jest bardzo pomocna w ocenie stanu zdrowia i ułatwia diagnozowanie niektórych chorób.
Na dobry początek proponujemy badanie z wydrukiem w promocyjnej cenie 7 zł.
Analizator składu ciała daje możliwość wglądu w głąb własnego organizmu, aby lepiej monitorować swój stan zdrowia. Pozwala sprawdzić, czy wybrany sposób żywienia jest odpowiedni dla danej osoby, zapewnia kontrolę postępu w przybieraniu masy mięśniowej. Umożliwia poznanie wskaźnika (ilość tłuszczu trzewnego), który jest jednym z czynników wywołujących cukrzycę typu 2 oraz choroby serca.
Procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie ustalana jest w stosunku do masy ciała.
Przyczyny dolegliwości związanych z nadmiarem tkanki tłuszczowej:
• nadmierne objadanie się
• brak aktywności fizycznej
• czynniki genetyczne (wrodzone choroby)
• stosowanie niektórych leków (m.in. leków przeciwlękowych, przeciwdepresyjnych)
• zaburzenia psychologiczne
Konsekwencje:
• podwyższone ciśnienie tętnicze krwi
• ryzyko zawału serca, mózgu
• ryzyko wylewu
• cukrzyca (typ 2)
• problemy z poruszaniem się – upośledzenia układu ruchu
• bóle kręgosłupa
• zaburzenia pracy nerek
• ryzyko nowotworu (tłuszczak)
Sposoby redukcji tkanki tłuszczowej:
• systematyczny trening aerobowy
• zbilansowana dieta
• regularne posiłki
• picie zielonej herbaty
• systematyczne badanie przy użyciu analizatora składu ciała
Zbyt mała wartość procentowa tkanki tłuszczowej może prowadzić do:
• anemii
• niedoboru wapnia
• częstszych infekcji
W skład tzw. beztłuszczowej masy ciała wchodzą:
• mięśnie
• narządy wewnętrzne
• kości
Zmiany w ilości beztłuszczowej masy ciała polegają na rozwoju lub redukcji układu mięśniowego. Odpowiednia masa tej tkanki to warunek dobrej przemiany materii. Dlatego wskazane jest, aby poziom beztłuszczowej masy ciała był odpowiedni.
Badanie daje możliwość oszacowania zawartości tkanki tłuszczowej trzewnej. Gromadzi się ona wokół organów w jamie brzusznej i powiększa się wraz z wiekiem.
Odpowiedni poziom tego wskaźnika może zmniejszyć ryzyko wystąpienia:
• cukrzycy typu 2
• nadciśnienia tętniczego
• choroby niedokrwiennej serca
Poziom wody w organizmie może naturalnie zmieniać się w ciągu dnia i nocy. Różnice w stanie nawodnienia mogą wynikać z następujących przyczyn: spożywanie dużych posiłków, picie alkoholu, menstruacja, kąpiel.
Średnia procentowa zawartość wody dla zdrowego dorosłego wynosi:
* kobieta: od 45% do 60%
* mężczyzna: od 50% do 65%
W wyniku niedoboru wody w organizmie może dojść do:
• wzmożonego pragnienia
• wysychania jamy ustnej
• rozdrażnienia
• spadku apetytu
• osłabienia fizycznego, ciągłego zmęczenia
• zmniejszenia wydalania produktów przemiany materii, co przyczynia się do zatrucia organizmu
Natomiast nadmiar wody prowadzi do:
• obrzęku części ciała
• nudności
• wymiotów
• drgawek
W przypadku lekkiego niedoboru wody należy m.in.:
• systematycznie zwiększać spożycie wody mineralnej
• zmniejszać pokarmy suche na rzecz mokrych
Aby obniżyć zawartość wody w organizmie zaleca się:
• ograniczyć spożycie gotowych potraw, w których obecny jest glutaminian sodu
• picie wody niskosodowej oraz naparów z mieszanek ziół (czarny bez, pokrzywa, brzoza)
• zwiększyć przyjmowanie potasu (obecny w pomidorach, ziemniakach, bananach)
• regularnie ćwiczyć, chodzić na spacery
BMI (ang. Body Mass Index) wyznacznik proporcji ciała, nazywany wskaźnikiem otłuszczenia, który obliczamy dzieląc masę ciała (podaną w kilogramach) przez wysokość ciała podniesioną do kwadratu (podany w metrach).
BMI może być pomocnym wskaźnikiem do oznaczenia ryzyka wystąpienia groźnych schorzeń np. miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu.
Wskaźnik BMI – im wyższy – tym większa zapadalność na różne schorzenia.
Zbyt niski poziom BMI koreluje: z niedożywieniem, anoreksją, a niekiedy z nadczynnością tarczycy.
BMR (ang. Basal Metabolit Rate) wskaźnik podstawowej przemiany materii wyznacza minimalne dzienne zapotrzebowanie energetyczne (mierzone w kaloriach) niezbędne do podtrzymania podstawowych procesów życiowych ludzkiego ciała.
Jeśli wskaźnik BMI wskazuje na konieczność zgubienia zbędnych kilogramów, należy odpowiednio dostosować dzienne spożycie kalorii, tak by pobudzić organizm do wykorzystania zapasów tłuszczu. Jednak ilość spożytych kalorii nie powinna być niższa niż ta, którą określa nam BMR.
Znajomość trybu przemiany materii ułatwia dobranie odpowiedniego systemu żywienia oraz skutecznego programu treningowego.
