Piątkowy wieczór 26 listopada, w Pałacyku „”Sokół”” upłynął nam pod znakiem zdrowia. „”Jak zachować dobry stan zdrowia na każdym etapie życia”” doradzała pani Barbara Hołuj podczas prelekcji ilustrowanej slajdami.
Statystyki zdrowia polskiego społeczeństwa wyglądają fatalnie: jesteśmy w czołówce zażywania różnego rodzaju lekarstw. Dzieci cierpią na nadwagę i otyłość, spowodowaną brakiem w diecie warzyw i owoców, za to nadmiarem cukru w słodkich, gazowanych napojach oraz potrawach typu fast food. Nie uprawiają żadnych sportów, spędzając czas przed telewizorem i komputerem. 90% spośród najmłodszych Polaków ma niedobory witaminy D i wapnia, które są przyczyną krzywicy. Wszelkie wady postawy, nerwice, stres, a nawet zaburzenia pokarmowe związane są z niedoborem pierwiastków.
Prowadząca spotkanie podkreśliła, jak ważna jest profilaktyka żywieniowa przedmacierzyństwa, odpowiadająca za bezpieczny okres ciąży u matki oraz zdrowie dziecka. Zawiera się w niej: odżywianie zgodne z typem metabolicznym organizmu, unikanie toksyn, uzupełnianie niedoborów pierwiastkowych poprzez suplementację opartą na naturalnych produktach.
Jak powiedział Hipokrates „”człowiek rodzi się zdrowy, wszystkie choroby przychodzą do niego przez usta z pożywieniem”” – dobrze o tym pamiętać, zwłaszcza gdy zdamy sobie sprawę, że w ciągu roku zjadamy aż 1 tonę żywności! Barbara Hołuj przedstawiła tabelę prawidłowego łączenia produktów spożywczych, która pozwala na prawidłowe komponowanie posiłków.
Doradziła także, co najlepiej jeść zimą, żeby się uodpornić przed przeziębieniem. Cały rok należy natomiast przyjmować kwasy omega 3, mające zbawienny wpływ na pracę mózgu, a tym samym całego organizmu. Znajdziemy je np. w siemieniu lnianym i oliwie z oliwek. Zimą jedzmy suszone owoce, jak jabłka i śliwki, unikajmy za to cytrusów, które wychładzają dodatkowo nasz organizm. Używajmy jak największej ilości ziół i przypraw, najlepiej świeżych. Uniwersalnym panaceum przeciwko wszelkim infekcjom jest świeży imbir.
Spotkanie zakończyło się wieloma pytaniami uczestników. Prowadząca zaprezentowała również liczne preparaty – suplementy diety, uzupełniające braki pierwiastkowe w organizmie.
Zapraszamy serdecznie na kolejne spotkania z cyklu Skawińskiej Akademii Wiedzy i Umiejętności.